[EDITOR OF THE WEEK] Josipa i Branko Jović Fotograf

Pozdrav svima , nakon kraće pauze vraćamo se opet s odličnim izborima radova koje biraju naši umjetnici  s Vijuge. Današnje radove su izabrali naši pobjednici u nagradnom darivanju na Instagramu koje se održavalo od 3.5 do 9.5. Naši pobjednicu su Josipa i Branko Jović Fotograf koji su dobili čast pokazati najbolje radove s Vijuge i tako podržati autorice i autore. Pozivamo vas da pogledate koje su radove oni odabrali. Prve radove bira Josipa pa onda Branko.

 

Josipa , zbog čega si odabrala ove radove?

Svakodnevno posjećivanje Vijuge donosi hrpu zanimljivih radova. Jako je teško bilo odlučiti se za samo 5 njih.
Svaka fotografija mi je posebno odvukla pažnju. Iako su sve jedinstvene, dosta je zahtjevno napisati nešto o njima. Jer u slučaju fotografije, tu riječi prestaju.
Samo pogledajte fotografije, i mislim da ćete se složiti sa mnom što se tiče izbora istih.


By Martina In Wonderland

Iako na prvi pogled tamna fotografija, vodi me daleko u maštu. Daleko u Zemlju Čudesa. Vidi se veliki trud uložen u fotografiju i njenu obradu. Poseban naglasak bi stavila na detalje same fotografije, kao što je kostim koji je fantastičan, svjetiljka te korpica sa jabukama.
Cijeli album ovih fotografija je čudesan.


By MesakPhoto

Ova fotografija odiše toplinom i vedrinom. Po mom mišljenju, veliku ulogu u tome igra ovaj divni model.
Prekrasan primjer korištenja i igranja sunčevom svijetlosti. Jako divne sjene dobivene na prezanimljivom modelu. Sviđa mi se korištenje krošnji radi fokusirana lica modela. Pored toga, obrada daje posebnu dozu fotografiji.


By Dario Kisegi

Igranje svjetlom za njega djeluje tako jednostavno. Bilo koji zaljubljenik u fotografiju zna koliko je zahtjevno postići ovakav efekt.
Kod ovoga autora sve fotografije su očaravajuće i bilo je teško odabrati jednu, i isto tako bilo koju komentirati. Ali ova je jedna od mnogih koja mi je zapela za oko.


By Stella

Put u nepoznato.
Meni osobno fotografija pokazuje puno toga. Tmurno, maglovito nevrijeme koje je prethodilo.  Ali ovo sunce u vrhu fotografije obećava bolje i ljepše, ono što dolazi. Divne boje zelenila, te magla kroz koje se probija sunčeva svjetlost. Jednostavno prikaz jakosti prirode.
Kod autorice možete pronaći još prekrasnih krajolika kao i portreta.


By Belmin Mešanović

Buđenje prirode je čarobno samo po sebi. Ali ovakve makro fotografije te vode u druge dimenzije. Pružaju nam da vidimo stvari iz druge perspektive. Ova perspektiva daje potpuno drugačije viđenje onoga svakodnevnoga.
Prekrasno prikaz proljeća u jednoj fotografiji.  Potiče čovjeka da se primiri i pogleda oko sebe i doživi to buđenje usnule prirode.

 

Branko, zašto si odabrao ove radove?

Maj je mjesec u kome proljeće pokazuje sve svoje divne čari i ljepote. To ovi radovi koje sam odabrao upravo pokazuju. U ovom odabiru najviše sam istakao pejzaže. Na svakoj fotografiji sam vidio djelić gdje se proljeće može prepoznati i vidjeti. Rubrika kao što je ova meni a i mojim kolegama omogućava da veliki dio fotografija pogledamo i izaberemo. Ovo je samo mali dio koji me je očarao. Svaki rad je na svoj način poseban. Nadam se da ćete uživati u ovim radovima.


By Martina In Wonderland

Martina ima savršene albume svojih radova sa ljudima. Izuzetno mi je bilo teško izabrati jedno od mnogo njenih fotografija. Ali odlučio sam se i odabrao jednu fotografiju iz njenog zadnjeg objavljenog albuma. Fotografija je kao bajka opisana u knjizi za djecu. Osjećam tu lijepu toplinu koju rad nosi. Ta mirna pozadina i autfit su čarobni. Detalji takođe sami po sebi veoma zanimljivi. Divno si prenjela priču i sada mogu lijepo da je čitam. Bravo!


By Karlo Mateša

Jednostavnost kod ovog rada me je osvojila. To vrlo često pronalazim u fotografijama kada ih gledam. Ovi mirni lijepi plavi oblaci su kao vječni za gledanje. Mirna voda koje se presijava i lijepo teče je božanstvena. Ova šuma daje divnu atmosferu cjelokupnom radu. Divno uklopljene plave i zelene nijanse na fotografiji. Mislim da je objektiv ovo na lijep i zanimljiv način snimio. Čestitam kolega! Divan rad.


By MesakPhoto

Hamza je takođe jedan odličan fotograf koji divno stvara fotografije i njihove priče. Fotografija je sjajna. Ova brda i njihove boje su veoma lijepo uklopljene i to mi je odmah zapalo za oko u ovom odabiru fotografija. Ove životinje daju divnu enegiju ovom radu i prenose prelijepu atmosferu na rad. Takođe uočio sam i ovo jako sunce koje daje lijep odraz sunčanom danu i to da ovo sunce i njegove sjene padaju na životinje. Odličan rad i samo naprijed u stvaranju još ovakvih fotografija.


By Aneta Ilievska

Jedna lajf fotografija koja me je očarala na jedan isto tako poseban način. U ovom mom odabiru malo drugačija od ostalih. Divno si Aneta uklopila boje i kontraste na ovom radu. Vidi se dio arhitekture u gradu i noćna ta svjetla divno prenose čari na fotografiju. A ovaj čovjek koji hoda i njegova sjena koja se vidi kada hoda je glavni akcenat na radu. Divno se uklopio u ovu noćnu atmosferu. Bravo sve čestitke za ovakav rad.


By Matea Užarević

Sunce je jedan oblik koji mene uvijek može da oduševi i usreći. Uvijek drugačiji i poseban. Na ovoj fotografiji mogu da vidim samo jednu boju koja je toliko jaka i koja daje jednu lijepu suštinu ovom radu. Vidi se ta jedna kućica u pozadini i to drvo koja su lijepo usklađena. Divna mirna atmofsera. Relaksacija i motivacija na ovoj fotografiji su u meni jako prisutna. Raj za oči i za foto-aparat. Nisam dugo vidio ovakvu fotografiju. Sve pohvale za ovakav rad.

Hvala našoj Josipi i Branku na odabranim radovima. Ako vam se neki rad posebno svidio ili cijeli ovaj izbor komentirate te jer ćete vi na taj čanin podržati ostale umjetnike.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *