[EDITOR OF THE WEEK  SPECIJAL] Maja Dabetić

Danas ponovno donosimo izbor jednog od naših odabranih Editor-a. Danas donosimo izbor radova književnice Maje Dabetić.

[EDITOR OF THE WEEK  SPECIJAL] Maja Dabetić  donosi pet pomno i teško odabranih radova književnice. Maja je književnica s Vijuge koja je objavila svoja djela na Prime Vijuga web shop. Njezina djela možeš pronaći ovdje, a mi posebno izdvajamo njezino djelo Tajna medaljona.   Pogledajmo što nam je Maja pripremila:


Provided by Ljubica

More! Ko ne voli more? Predivan rad, savršeno korištenje boja, njihov apsolutni sklad. Slika je poprilično živa, za oko ugodna, a u posmatraču izaziva mir i spokoj. Prvo sam pomislila da je u pitanju fotografija, a potom sam pogledala malo bolje i shvatila da je u pitanju slika, što me je poprilično impresioniralo. Prelivanje boja: iz plave u zelenu, iz zelene u plavu. Nastanak nove boje, tirkizne, jedne od najljepših boja koje je priroda ikada dala.


Provided by Marija Lakićević

Smatram da je Marija sjajan ilustrator.

Najviše od svega me oduševljava njena mašta, kao i raznovrsne ideje koje ima za nove radove, a rekla bih da često umije da nadmaši samu sebe. Gledajući ovu ilustraciju, vidim je jednog dana u ulozi ilustratora neke dječije knjige, ili slikovnice. Ono što je, takođe, za svaku pohvalu, to je ogromno strpljenje i obraćanje potpune pažnje na svaki detalj, pa čak i na onaj najsitniji.


Provided by Suzanne Try

Suzanne Try je neko ko piše predivne kratke ljubavne priče. ,,Nepredvidiva sudbina” je priča koju sam imala prilike da pročitam i ostavila je nevjerovatno snažan utisak na mene, a vjerujem da će i drugima.
Njena djela inače obiluju snažnim emocijama, dozom misterije i obrtima kakvima se niste mogli ni nadati.
Sve do samog kraja u čitaocu postoji neizvjesnost kako će priča završiti.


Provided by Branimir Belošević

Čuveni tepih od lišća, onaj o kojem smo nekada pisali sastave u školi na temu ,,Jesen”.

Ovo je fotografija koja me je na trenutak vratila u djetinjstvo. Naš dragi autor ima sjajno oko za detalje i za, naizgled, obične stvari, s kojima se svakodnevno možemo susresti u prirodi koja nas okružuje. Fotoaparat je uspio da zabjeleži trenutak u kojem ponekad i kraj jednog, a početak nekog drugog doba može izgledati tako lijepo i veličanstveno, pa čak i šarmantno i elegantno.


Provided by Matea Užarević

Stara kuća i stara ulica ukrašena cvijećem. Mnoštvo neispričanih priča o životu, djetinjstvu, možda i ljubavi na prvi pogled, koju je neko doživio upravo u ovom malenom sokaku. Gotovo da možete čuti veseli dječiji žamor i cupkanje njihovih malenih lakovanih cipelica po ovim kamenim pločama, po kojima odliježe zvuk njihovih sitnih koraka. Gotovo da možete vidjeti parove koji šetaju, držeći se za ruke, ili staricu, koja im uz osmijeh nudi pomorandže ili jabuke. Ovo je fotografija koja ima da ispriča mnogo više od onog što prikazuje.

[EDITOR OF THE WEEK  SPECIJAL] Maja Dabetić
Provided by Sonja 🎨

Bajkovita fotografija. Trenutak i okolina uhvaćeni i zarobljeni fotoaparatom i pitam se šta li se na tom mjestu događalo u nekom prošlom dobu. Da li je, možda, u nekom drugom vremenu, na ovom mjestu postojao neki kralj, koji je sa ovog mjesta uživao u sunčevim zracima? Tjera na razmišljanje. Da li je u pitanju neki drevni zamak, koji je odolio pritiscima vremena, ili je, možda, u pitanju modernija rezidencija, koja nestrpljivo čeka da je prvi suton, nakon što ju je sunce obasjalo svojim zracima prije svog počinka, uvije u svoj šareni veo, protkan najljepšim bojama?


Provided by Mihovil Pintarić

[EDITOR OF THE WEEK  SPECIJAL] Maja Dabetić nastavlja se s novim radovima.

Prekrasan rad.

Prvo što sam pomislila kad sam ga vidjela bilo je: ,,Ako ti se ne dopada svijet u kojem se nalaziš, a ti kreiraj svoj sopstveni.” Međutim, što se duže posmatra ova fotografija, to se stiče utisak da svaka stvarnost ima najmanje dva lica i da ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Muškarac je krenuo u svoju životnu pustolovinu i oko njega je sve nejasno, međutim, on je dovoljno hrabar da sam otkriva predjele koji ga spremno čekaju. Ili je to sve samo njegova iluzija? Želja da vidi svijet onakvim kako on to želi, a ne samo kakav je zaista. Svako će ovu fotografiju doživjeti drugačije, ali jedno je sigurno: misterija je ono što najviše krasi ovaj rad.


Provided by Nikola (@johnny_the_photographr)

Fotografija me je privukla najviše zbog boje očiju ovog čovjeka. Njegovo lice je poput hartije, na kojem je vrijeme ispisalo svoje stihove, svjedočeći o brojnim životnim pustolovinama, ali ove oči i pogled otkrivaju da se u ovom čovjeku nalazi vječno proljeće. Ako su oči ogledalo duše, onda vjerujem da ovaj pogled govori o duši koja je nalik dječijoj i da je svijet, posmatran ovim pogledom, jedno zaista lijepo i čudesno mjesto, jer sve što nas okružuje vidimo onim što nosimo u sebi: svojom dušom.

 


Provided by Dario Kisegi

Vrlo interesantna i zanimljiva fotografija koja tjera na razmišljanje.

Djevojka pokušava dosegnuti nešto… Možda želi osjetiti slobodu? Možda pokušava dodirnuti mjesec? Možda se trudi dohvatiti zvijezde? Ili ostvariti svoje snove? Možda. Ili samo želi plesati kroz život po mjesečini, gaziti kroz tamu korakom balerine, znajući da je na kraju tunela ipak čeka svjetlost… Fotografija protkana dozom bajkovitih motiva. Djevojčica prepuna snova, ili princeza koja pokušava pobjeći od odgovornosti koje titula sa sobom nosi i zaboraviti na sve drugo, osim na slobodu koju osjeća dok pleše onda kad je niko ne vidi?


Provided by Vanessa Lukas

Fotografija koja nas vraća u prošlost, u vrijeme kad su naše bake, a možda i nečije majke kreirale svoju umjetnost kroz razne rukotvorine.

Pletenje, vezenje, hleklanje, pa čak i stvaranje tapiserija nešto je što povezuje cjelokupan Balkan i vjerujem da nigdje drugdje na svijetu ne postoji slična tradicionalna kreativnost, kao što je kod nas upravo ova vrsta. Konci različitih boja, igla, bijelo platno i malo mašte i kroz kratko vrijeme nastane nešto mnogo lijepo. Fotografija me je ponovo podsjetila na djetinjstvo i na bakine mirišljave jastučnice, koje su bile ukrašene vezom raznih motiva, a najviše je tu bilo vezenog cvijeća i grančica sa zelenim lišćem, na kojima su stajali vrapčići. Savršeno.

[EDITOR OF THE WEEK  SPECIJAL] Maja Dabetić nam je donio najbolje radove s Vijuge. Ako si propustio/la možeš pogledati izbor prošlih Editora na poveznici 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *