[TEAM CHOICE SPECIJAL] Kraj svibnja na Vijugi

Pozdrav svima, ovaj mjesec završavamo s odličnim radovima koje su za vas pripremili naši ambasadori Eric i Martina. Radove koje su odabrali su posebni svaki na svoj način ali nešto im je slično uspjeli su inspirirati naše ambasadore koji su ih odabrali u ovotjednom izboru radova. Predlažemo vam da ih pogledate i da uživate u ovom izboru.

Web shop

Martina, zašto si odabrala ove radove?

Ovog puta, izbor je pao na radove koji su mi jos u prvom trenutku privukli paznju – cim sam ih videla, zaljubilja sam se u njih iz prve. Bio to likovni izraz, boje, kontrast, kompozicija ili nesto drugo, ovi radovi definitivno nisu mogli da prodju neopazeno. Zrace sa neobicnoscu, dramom, bude emocije, prosto ne mozete da sklonete pogled sa njih. Nadam se da ce se i ostalim citaocima dopasti i da ce deliti moje misljenje.


By Jovana Kovačević

Sami naziv albuma glasi Color My Mind, a u opisu stoji da su u piranju radovi sa mnogo jakim bojama i kontrastima, pa mi je bas to i priviklo paznju. Kao licnost koja obozava boje u skoro svakoj tehnici, nisam mogla da zazmurim pred ovim Jovaninim remek-delima. Odlican sklop boja, ni premalo, ni previse, linije koje se pretapaju jedne u duge. Personality je bas to – spoj emocija i karakternih crta jedne licnosti (ili u ovoj slucaju, slike). Veoma zanimljiva metafora i odlicna slika koja me potseca na neka dela Pikasa.


By Mihovil Pintarić

Fotomanipulacija mi je slabost i uvek mi privlaci paznju. A ovde se radi o odlicnim fotomanipulacijama. Da, zivot je iluzija i da, i svidjaju mi se iluzije koje Mihovil stvara. Tranzicija iz jedne u drugu fotografiju je odlicno izvedena, a boje su sasvim skladne. U prvom trenutku, fotografije se savrseno pretapaju jedna u drugu, a u drugom, nisam mogla da primetim gde zavrsava prva i gde pocinje druga, sto je dobar znak. Samo napred Mihovil, jedva cekam da vidim jos fotomanipulacija od tebe!


By Mandaryna

Mandaryna ima jedan veoma zanimljiv albumcic, njen kreativni kutak, kome je tesko odoleti. iz tog albuma Uriel mi je navise privukla paznju, zbor toga sto sam licnost koju privlace kopleksna dela, bez obzira o kojoj tehnici se radi. Postignut je dobar balans izmedju detaljno nacrtanih krila i ostatka slike, u ciju da ne ne bude pretrpano i da, sa druge strane, ne bude previse jednostavno. Koriscene su skoro pa komplementarne boje – roze-ljubicasta na krilima i zuta za oreol svetlosti koji doprinosi da se istakne kontrast i u odnosu na ovaj likovni element privuce paznja. Generalno gledano, sasvim izbalansirana i izuzetna slika.


By Vanessa Lukas

Ja ne bi bila ja ako mi neki portret ne privuce paznju. Back to Black. Na prvi pogled, sve na ovoj fotografiji je vezano za AC/DC – naslov, majica, sami mood u koji se subjekt odlicno uklapa. Suptilna buntovnost crvenokose devojke koja odgovara buntovnom karakteru rok muzika. Ali, nisam mogla a da ne primetim nekakvu konekciju sa Harry Potter-om (da, ogroman sam fan). Mozda je do naocara, mozda je prkos u devojkinom drzanju ono u cemu me po malo potseca na Hermionu, ali sve u svemu – predobar spoj, verujem nenameran.


By Josipa

Za kraj, definicija slobode. Prelepa slika galopirajuceg konja u svom prirodnom okruzenju. Sunce, vedro nebo, lepa livada, snezne planine, a u svemu tome bezrezervno uziva konj – zivotinja koju najcesce poistovecujemo sa slobodom, lepotom, ponosom. Mi ljudi smo, na zalost, daleko od slobodnih: robovi smo svakidasnjice, posla, misli i mnogo drugih stvari koje nam cesto ne dozvoljavaju da vidimo dobre strane zivota i lepota koje je stvorila majka Priroda. Ako se malo vise ugledamo na zivotinje i uspemo da naucimo nesto od njih, sigurna sam da ce nam i zivot biti lepsi. Gledajte i uzivajte.

 

Eric, zašto si odabrao ove radove?

Odabrao sam pet radova Vijuginih umjetnika koji su mi se posebno svidjeli, iz razloga što svaki od njih, na svoj poseban način pruža i prenosi na mene određenu emociju – bilo da je to sreća ili pak nada, mistika, ushit i oduševljenje.
Svako od ovih predivnih kreativnih djela priča svoju priču i skriva određenu umjetničku, pa tako i emocionalno-ekspresivnu simboliku. Svaka ova slika ili fotografija potakla je u meni velike emocije i nije me ostavila ravnodušnim.


By Lucija Mrzlečki

Moj prvi odabir za rubriku “Team choice – specijal” jest zaista predivna fotografija Vijugine umjetnice Lucije Mrzlečki naziva – “Ljepote prirode” koja prikazuje vjesnika proljeća – visibabu u cvatu.Objektiv Lucijine Nikon kamere uhvatio je ovaj veličanstveni, iako vječno pognuti cvijet u svom najljepšem obliku, kako odvažno klija iz zemlje, pun života i želje za njime, a opet okrenut prema njoj, kao da joj se zahvaljuje na pruženoj šansi za svojim postojanjem.
U ova teška vremena koja svi prolazimo i u kojima je naš život i život naših bližnjih veoma ugrožen i ponekad i visi na tankoj niti, Lucijina fotografija visibabe simbolizira ne samo stvaranje novog života, nego i nadu za njegovom obnovom tijekom proljetnih dana ispunjenih suncem, ali i ljetnih koji nam ubrzo dolaze.
Sve pohvale, Lucija!


By Jovana Preradović

Novi rad koji sam izabrao jest slika Vijugine umjetnice Jovane Preradović naziva “Lemons”, nacrtana slikarskom tehnikom akrilnih boja.
Ovo umjetničko djelo prikazuje motiv mrtve prirode – tri narezane kriške limuna na stolu, a i sam nož kojim su rezane se nalazi nedaleko od njih, s njihove desne strane.
Svaki put kada pogledam ovu sliku, odmah mi u glavu dođe znamenita misao – “Kada ti život pruži limune, ti napravi limunadu!” I nekako vjerujem da se i sama autorica time vodila dok je stvarala ovu krasnu sliku u kojoj se može iščitati simbolika nas samih (ovdje prikazanih u obliku limuna) i života (simbolično prikazanog u obliku noža) koji nas u određenim trenutcima rastavlja na dijelove. No mi ne smijemo odustati od svojih ciljeva i snova te se moramo boriti s problemima koje nam život pruža te se ponovno ustati na noge i sastaviti se u jednu cjelinu da bismo na kraju dobili limunadu – koja pruža veličanstveni okus životne pobjede.
Bravo, Jovana!


By Branko Jović Fotograf

Treći najbolji Vijugin umjetnički rad koji sam izabrao za ovaj tjedan jest crno-bijela fotografija zanimljivog naziva “Dječije ludorije” Vijuginog umjetnika Branka Jovića.
Branko nam kroz objektiv svog fotoaparata u crno-bijeloj tehnici pokazuje nasmijana lica dva dječaka, uhvaćena u momentnu bezgranične sreće.
Ova fotografija frca iskrama dječje radosti, ushita, vrckavosti, pozitive, pa tako i “ludorija”, kako je sam Branko nazvao svoje djelo.
Divno je biti dijete i svi mi koji smo odrasli gledajući naše stare fotografije iz foto-albuma, bile one papirnate ili digitalne, ponekad se s nostalgijom prisjećamo bezbrižnih i sretnih dana našeg djetinjstva kada smo kao mali vragolani, veselo i opušteno izvodili svakakve “dječje vragolije”, na što upravo asocira Brankova fotografija. Sve moje pohvale!


By Aleksandra (photo_by_ana98)

Vijugina umjetnica Aleksandra (photo_by_ana98) podijelila je s nama zbilja veličanstvenu fotografiju polumjeseca iz njenog autorskog albuma “Mesec i njegova veličanstvenost”.
Kao velikog zaljubljenika u svemir, uvijek su me oduševljavale slike zvijezda te planeta i njihovih satelita, pa tako i mističnog Mjeseca.
Kroz objektiv Aleksandrine NIKON kamere uhvaćen je mjesec u svojoj polufazi kada vidimo samo jedan njegov dio, što me pak asocira ne jednu predivnu pjesmu Paula McCartneya – “C Moon” (jer polumjesec u tom obliku tada podsjeća na slovo “C” ). Ali također i legendarni album Pink Floyda – “Dark Side of The Moon”.
Što se nalazi na tamnoj strani Mjeseca koju nam prikazuje Aleksandrina fotogafija?
Možda ćemo i sami saznati jednoga dana, a do tada nam ostaje da uživamo u ljepoti polumjeseca uhvaćenog objektivom naše Vijugine umjetnice. Odličan posao!


By Mihovil Pintarić

I za sam kraj, u top 5 najboljih Vijugin radova po mom izboru, izabrao sam digital art fotografiju Vijuginog umjetnika Mihovila Pintarića koja nosi simbolično ime “Recharging….” i prikazuje mladića ukopčanog kabelom u električnu struju, a samo njegovo tijelo s očima koje svijetle je zapravo živa punjiva baterija koja se puni električnom energijom.
Evo kako je sam Mihovil opisao svoju fotografiju:
You know, sometimes you don’t need the charger to get you to full energy, one person can wake you up from the dead at any moment.
Drugim riječima, Mihovil nam svojom sjajnom digitalnom fotografijom želi poručiti da nam ne treba električni punjač kako bismo napunili svoje tijelo pozitivnom životnom energijom poput nekih robota, nego je dovoljna pomoć nama dragih osoba – njihova ljubav, podrška, prijateljstvo, suosjećanje… koje na taj način dijele s nama životnu energiju i čine nas nanovo ispunjenima, napunjenima, odmornima i sretnima. Odličan simbolizam i poučneriječi! Bravo, Mihovile!

Priča iza kulisa je gotova! Imaš li ti mišljenje o ovim radovima? Željeli bismo čuti i TEBE pa se nadamo da ćeš ostaviti komentar na odabrane radove! Ako pak želiš vidjeti prošli članak, možeš ga pronaći  ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *