[TEAM CHOICE -SPECIJAL] Ovih 10 umjetnica i umjetnika trebate vidjeti

Došla je ta naša posebna srijeda na Prime Vijugi. Ta srijeda na Vijugi je iz posebna iz sljedećeg razloga naši ambasadori na Vijugi biraju najbolje radove biraju najbolje umjetnike u proteklom razdoblju. Ovu veliku čast da podrže ostale umjetnike na Vijugi danas imaju Anita JankovićBosko Sabazovic.  Pogledate koje su umjetnike podržali ovaj tjedan.

Što je toliko dobro u ovim radovima pitamo Anitu. Anita zbog čega ovi radovi?

Imam čast da vam ove nedelje predstavim petoro Vijugasa i njihove radove. U ovom izboru cete videti tri fantasticna portreta, jedan magicni pejzaz i jednu divnu apstrakciju. Svaki od izabranih radova stimulise cula i izaziva jake emocije. Nadamse da cete uzivati u njima kao sto sam i ja. Podrzite ovo petoro umetnika na Vijugi.

By Karlo Mateša

U mojoj glavi, Plitvicka jezera su magicno mesto kao neko koje je osmislio Tolkin, pa tako ih i predstavlja Karlova fotografija. Ti mlecni i glatki slapovi vode pravo u zemlju vilenjaka. Fotograf je izabrao savrsen kadar, a boje i teksture daju dojam da mozes umociti ruku. Sve u svemu, ovu fotografiju sam izabrala jer su mi sva cula bila stimulisana kada sam je videla.

By Martina In Wonderland

Martina je vec poznata po svojim magicnim i bajkovitim portretima. Licno, ja sam veliki obozavatelj njenih radova. Izbor palete na ovoj fotografiji je fantastican. Ime fotografije priziva slike magicnog parka Sakura u Japanu i divnih tresnjinih cvetova. Ovu fotografiju sam izabrala jer je savrsena ilustracija pocetka proleca.

By Kristina Jevtic

Ovaj portret Kristine Jevtic me privukao emocijom koju fotografija prenosi. Melanholija nam danas nije nimalo strana i gledajuci ovu fotografiju mogu da razumem i saosecam sa devojkom sa slike. Poza modela, monohromatske boje i kompozicija doprinose jacini ove emocije. Ovu fotografiju sam izabrala upravo zbog njenog narativnog i emotivnog elementa.

 

By Andrea

Ovo je fotografija je deo serijala pod nazivom Maternity. Ceo serijal je odlican i bilo je tesko izabrati samo jednu. Odlucila sam se za ovu zbog divnih boja i teksture. Ovu fotografiju sam ukljucila u izbor jer slavi zensko telo u njegovom velicanstvenom stanju. Bravo za autoricu fotografije i modela.

 

By Belmin Mesanovic

Ova fotografija je deo serijala koji se zove Abstract Wet Shots. Na ovoj fotografiji tekstura mora je zelatinasta i skoro opipljiva. Oblik i velicina subjekta su izostavljeni iz kadra, a li i ovaj mali deo izaziva ista osecanja i podstice iste zelje. Ovu fotografiju sam izabrala upravo zbog te zelje da zaronim medju ove divne plave talase.

Prime nego što nastavimo s Boškom pozivamo cas da nam se u subotu pridružie na našem Youtubu kanalu na kojem ćemo pričati o Kaligrafiji s našom ambasadoricom Ivanom.

Sada je na redu Boškov izbor radova. Zbog čega si odabrao ove radove? 

Prilikom izbora radova gledao sam da odaberem nešto što do sad nisam video na Vijugi, da je zanimljivo, da ima kvalitet i da se istaknu neke nove teme i medijumi. Fotografiju cenim i volim, ali sam je namerno izostavio jer je previše zastupljena, treba dati prostora i ostalim tehnikama. Odabrani radovi su međusobno potpuno različiti, po tematici i po tehnici. Na taj način svaki rad se podjednako ističe, što mi je i bila namera.

 

By Sandra

Rad se zove “Pad prokletih”, jedna prilično biblijska tema, koja je nebrojeno mnogo puta prikazivana, ali je neverovatno kako autori uvek nađu način da na sebi svojstven način prikažu tu scenu. Ovde pomalo vidim uticaj Frencisa Bejkona, koji je i sam radio slike sa verskom tematikom. Sviđa mi se što su ljudske figure slikane pa zatim nalepljene na pozadinu rada, što daje na određenoj dubini u radu. Kolorit je takođe sličan Bejkonovom, ali autorka je sve to izvela na neki svoj način, i dala jednu atmosferičnost radu, može se osetiti ta situacija pada.

 

By Maja

Akvarel je teška tehnika za rad, jer je voda glavni medijum, a opet morate da kontrolišete boju da se ne bi razlila na neželjen način. Rad sam odabrao jer je tema prilično aktuelna, i toliko raznolika u interpretaciji. Cvet maka koji je ujedno i kavez može da se poveže sa zavisnošću od opijata koji se upravo dobija od njega, ali može i da se vidi i kao zavisnost od tehnologije, koja nam drži pažnju slično opijatima. Rad je odlično izveden, ne bih ništa menjao, i ostali radovi su joj odlični, ali ovaj mi je nekako upadao u oči.

 

By Maja Vranić

Akvatinta je bukvalno alhemija u svetu štampe. Poenta je izazvati hemijsku reakciju na nezaštićenom delu ploče za štampu kako bi se stvorio otisak, tako da u procesu nastanka rada tehnikom akvatinte morate malo biti i hemičar a ne samo umetnik, i zato sam odabrao ovaj rad. Osim toga, volim monohromatske radove u kojima možete jasno videti nijanse sive. Tema rada su kuće, ali one su prikazane geometrijski jasne i uprošćene, što nam samo olakšava da sagledamo sve nijanse bez nekog napora. Malo me podsećaju na kuće koje su rudari gradilo u mom rodnom gradu.

 

By Simka Sekulic

Obožavam vaporwave estetiku. I sam je često provlačim kroz svoje radove. Drago mi je da se konačno pojavio neko na Vijugi ko radi ovakve stvari. Kolorit mi se sviđa, mada ja bih na primer Burj Kalifu obojio drugačije, da odskače od ostatka, i palme bih možda malo realističnije odradio, čisto da još obogati rad. Jedva čekam da vidim još njenih radova, jer kao što sam već rekao OBOŽAVAM VAPORWAVE.

By Marija Matović

Odlično prikazana tekstura biljaka u nadrealističkom maniru rada, pod jakim uticajem Salvadora Dalija. Pretpostavljam da je on i jedan od uzora autorki rada. Takođe me ovaj rad podseća na radove Vojnićevog manuskripta. To se konkretno odnosi na fuziju ljudskih tela sa biljkama. Sviđa mi se ovaj pravac, lepo je izvedeno, rad komuncira. Uticaji su vidljivi ali se jasno vidi i jedinstvena izvedba autorke kako u tehničkom tako i u intelektualnom smislu.

P.S.
Ništa ja tu ne bih menjao.

Hvala vam što se pogledali ovaj izbor radova ali hvala i našim ambasadorima koji su ih i birali. Ako vas se neki rad posebno svidio komentirate ga i podržite ga 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *