[TEAM CHOICE – SPECIJAL] Proljeće na Vijugi

Pozdrav svima, nakon kratke pauze od jednog tjedan nastavljamo s odličnim umjetnicima s Vijuge. Danas će nam  Bosko Sabazovic i Eric Johansson pokazati koji su radovi po njihovom izboru najbolji i koje su odlučili na ovaj način podržati. Ono jako važno je da svi radovi s Vijuge su vrijedni pažnje i zaslužuju da ih se pokaže jer na takav način dajemo im motivaciju da budu još bolji i stvaramo još bolje društvo. Prvi rad u ovom izboru je zajednički izbor što znači oboje su stavili ovaj rad u izbor.Pa krenimo redom

Zajednički izbor


By Valerian Manutea

Boško 

Dopao mi se kolorit, klasičan pop art. Rad koji može biti klasično umetnićko delo, ali ima i elemente dizajna koji ga čine upotrebljivim za neku reklamu recimo što je jedna od glavnih odlika svakog pop art dela. Naročito mi je zanimljiv kristalni deo rada koji na neki način jasno odvaja kompoziciju na pola.

Leontin

Znimno talentiran Vijugin umjetnik Valerian Manutea napravio je zaista maštovit i zanimljiv rad naziva “Hypnotize” sa znakovitim opisom “Better be the sun
Then the darkness” (Bolje biti sunce nego tama).
Koristeći tehniku digitalnog arta, Valerian je na svojem crtežu prikazao hipnotizirani
pogled žene obasjane suncem (koja možda i sama na neki način predstavlja ili simbolizira sunce).
Žena-sunce uprla je svoj duboki čeznutljvi pogled prema nebu i u njoj kao i u njezinim očima možemo iščitati ponos, prkos, hrabrost, ali i pobjedu svjetlosti (sunca, dobra, pozitivnoga…) nad tamom (zlom i svime što je negativno i loše).
Veoma bih pohvalio Valerijanovo igranje jarkim bojama, ali i simboliku njegovog prelijepog crteža koji je zbilja hipnotizirajuć za samog promatrača i bez ikakve dvojbe zaslužuje ući u Vijugin novi izbor Top 5 najboljih radova rubrike “Editor of the week”.
Svaka čast, Valerijane!


Prijavi se na 


Sada je vrijeme na pojedinačne izbore. Prvo su na redu radovi  koje je birao Eric Johansson.Zašto si odabrao ove radove? 

Odabrao sam pet radova Vijuginih umjetnika koji su mi se posebno svidjeli, iz razloga što svaki od njih, na svoj poseban način pruža i prenosi na mene određenu emociju – bilo da je to sreća ili pak tuga, ushit, ljubav i oduševljenje. Svako od ovih predivnih kreativnih djela priča svoju priču i skriva određenu umjetničku, pa tako i emocionalno-ekspresivnu simboliku. Svaki od ovih odabranih umjetničkih radova potakao je u meni emocije i nije me ostavio ravnodušnim.


By Marija Lakićević

Za sam kraj Vijuginog izbora Top 5 najboljih radova rubrike “Editor of the week” odabrao sam sliku  “Pirate mermaid” (Piratska sirena) Vijugine umjetnice i slikarice
Marije Lakićević. Inspirana najvjerojatnije Disney i Pixar animiranim filmova kao što su “Mala sirena”, “Otok s blagom” i “Potraga za Nemom”, a možda čak i legendarnom pjesmom Beatlesa “Octopus’s Garden”, koristeći tehniku digitalnog arta, Marija nas je obradovala zaista prekrasnom, šarenom i maštovitom slikom svijeta pod morem u kojem živi piratska sirena, gdje u društvu  svoje prijateljice hobotnice, kornjače i mnoštva riba skriva škrinju s  ukradenim ili pak pronađenim blagom i uživa u sjaju rubina u ruci.
Marija nam je ovom prekrasnom slikom prikazala ljepotu podmorskog svijeta, ali nas je također na ovaj način vratila u djetinjstvo ispunjeno omiljenim bajkama i crtanim filmovima u kojima prebivaju junaci u potrazi za skrivenim blagom i nebrojenim pustolovinama. Odličan posao, Marija!

 


By Anita Hrabrov Petrić

Vijugina umjetnica i slikarica Anita Hrabrov Petrić opet me je oduševila svojim likovnim izražavanjem, tako da sam bez imalo razmišljanja i ovoga puta odabrao njezin veličanstveni rad simboličnog naziva “It’s OK”.
Anita se u svojim slikarskim radovima specijalizirala za ženske portrete, pa tako i njena nova slika realistično prikazuje predivnu crnokosu djevojku plavih očiju koja prstima pokazuje znak – “Sve će biti uredu” tj. na engleskom jeziku “It’s OK.”
Iako s lica prikazane djevojke ne možemo iščitati emociju veselja, smijeha i sreće, nego prije umora, nemira i određene brige, no bez obzira na nevolje i probleme koji su je snašli, hrabra djevojka ni u ova teška vremena koja su pred njom ne odustaje od svojih snova i nade u bolje sutra koje mora uskoro doći i upravo zbog toga pokazuje rukom znak “It’s OK” čime nam i sama umjetnica želi poručiti da nikad ne odustajemo od vjere i nade u dobra i pozitivna vremena, kao i vjere u sebe i svoje snove.
Bravo, Anita!


By Jovan Tubic

Vijugin umjetnik Jovan Tubic ugodno me je iznenadio svojim divnim digitalnim crtežom mnogima, pa tako i meni omiljenog književnog, ali i filmskog junaka, hobita Bilba Bagginsa, lika iz fantastičnih romana J. R. R. Tolkiena “Hobit” i “Gospodar prstenova” kojih sam i sam veliki obožavatelj. Karikaturalnost samog lika (koja veoma podsjeća na onu iz crtanih filmova, pa i stripova), jednostavnost i majstorsko korištenje boja tehnikom digitalnog arta, ono je što krasi Jovanov crtež. Drago mi je da je autor Bilbovo lice prikazao vedrim i nasmijanim, tj. da lik hrabrog hobita odiše veseljem i pozitivom, a ne ozbiljnošću često zastupljenom kod drugih autora pri grafičkom prikazu hobita Bilba Bagginsa.
Nasmijano lice hobita opet možemo povezati s Jovanovom upotrebu karikature u njegovom crtežu, što je svakako plus, budući da su homor i smijeh ono što bih volio vidjeti kao više zastupljeno u likovnoj umjetnosti.
Sve pohvale, Jovane!


By Photo_by_ana98

Odabrani rad za rubriku koji me oduševio jest fotografija iz foto albuma Priroda,
naziva “Gospodin i gospođa Smith – pačija verzija” Vijugine umjetnice photo_by_ana98.
Ova predivna umjetnička fotografija prikazuje mužjaka i ženku patke, a autorica fotografije ih je na šaljiv način prozvala “gospodinim i gospođom Smith” kao asocijaciju na američku akcijsku komediju s Bradom Pittom i Angelinom Jolie u naslovnim ulogama koji tumače bračni par koji kriju jedno od drugoga svoje pravo zanimanje – šokantnu istinu da su zapravo tajni plaćeni ubojice.
Ova fotografija prikazuje nam ljepotu prirode i životinjskog svijeta, ali i simbolizira odnos mužjaka i ženke tj. mušraca i žene ako gledamo iz ugla ljudskog svijeta i njihov bračni ili ljubavni odnos koji može na prvi pogled izgledati skladan, ali zapravo skrivati određene tajne kao što je ona koju gospodin i gospođa Smith skrivaju jedno od drugog.
Bravo, Ana!

Sljdeće radove je birao Bosko Sabazovic. Zanima nas zbog čega si odabrao ove radove? 

Birao sam ono što mi ja zapalo za oko dok sam listao objave. Svaki rad je priča za sebe, kao i do sad birao sam radove koji se međusobno razlikuju, da slučajno ne bi došlo do favorizovanja. Ovog puta nisam izostavio fotografije, odabrao sam dve koje su mi se najviše dopale, ali su tematski i koloritno različite.


By Miki Ivanov

Dobro izvedena postavka koja se uglavnom radi na likovnim akademijama. Sviđa mi se što rad nije “ispoliran” do hiperrealizma, već se jasno vide potezi ali je opet dovoljno realističan. Ovakve teme su odlične za vežbu kompozicije i senki. I ostali radovi su mu odlični, ali ovaj mi je bio najinteresantniji zbog količine predmeta.


By miasdigitalart

Zanimljiv digitalni rad koji izgleda kao da je na brzinu stvoren, što verovatno nije slučaj. Sviđa mi se što pozadina kontrira portretu ne samo po boji nego i po tome što je čista, jednobojna za razliku od portreta koji je mešavina više nijansi. Još jedan primer pop arta u ovom izboru radova, ali je u totalnom kontrastu sa prvim odabranim.


By Ivan Đorđević

Planina svojim hladnim koloritom odlično preseca nebo i jezero koji su u toplim nijansama, što doprinosi dramatičnosti scene koja je uhvaćena objektivom fotoaparata. Veoma lepa scena koja bi se mogla lepo interpretirati kroz ulje, akril ili akvarel. Sve u svemu fotografija sa jasnom podelom i jakim kontrastom.


By Martina In Wonderland

Zanimljiva ideja, tema je dosta mračna ali estetski lepo izvedena. Naziv koegzistencija nam jasno upućuje na bliskost glavnog aktera, tj modela sa zmijom, koja može biti i personifikacija ličnosti modela. Može se zaista interpretirati na više načina, verovatno svaki posmatrač će imati svoje viđenje, što je odlično, jer je to onda uspešno delo.

Hvala našim ambasadorima Eric i Bošku na ovom izboru. Kao inače ako vam se sviđa neki rad posebno pohvalite ga u komentar. Vidimo se opet u srijedu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *