[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Belmin Mešanović

Ovoga tjedna ste nam pokazali čari jeseni u vašim krajevima putem fotografija koje ste nam slali. Titulu THE BEST ARTIST OF THE WEEK je zasluženo odnio Belmin Mešanović sa fotografijom „Skriveni dragulj Bosne“. Belminova ljubav prema fotografiji je nastala otkad je kupio prvi fotoaparat te, od toga trenutka, nastoji ljudima putem fotografije predočiti kako on vidi svijet oko sebe. O njegovim koracima u svijetu fotografije možete pročitati u nastavku, svakako pročitajte članak!

 • Pozdrav Belmine! Možeš li nam se pobliže predstaviti za početak?

Pozdrav! Imam 26 godina i rođen sam u malom gradiću u srcu Bosne, Fojnici, gdje sam završio osnovno obrazovanje. Srednju školu sam završio u Visokom, i trenutno idem na fakultet u Sarajevu. Oženjen sam evo skoro godina dana sa osobom koja mi daje veliku podršku. Živim i radim u Čeliću.

 • Zbog čega si izabrao baš taj rad za THE BEST ARTIST OF THE WEEK?

Ova fotografija je posljednja koju sam uslikao na prelijepom vodopadu Kozice, koji se nalazi blizu moga rodnog kraja. Ujedno, vremenski uslovi nisu mogli biti bolji za stvaranje željene emocije. Takođe sam kupio ultra wide objektiv, što prije nisam mogao, i to je bio “test shot” za taj objektiv. Imao sam dobru inspiraciju, i u trenutku odabira rada za THE BEST ARTIST OF THE WEEK, ta fotografija mi se činila kao najdraža u tom trenutku.

Skriveni dragulj Bosne
Belmin Mešanović
Week 22
 • Kada si zapravo zakoračio u svijet fotografije i kako se razvila tvoja ljubav prema fotografiji?

Sa fotografijom, kao ozbiljnijim hobijem sam započeo 2016 godine, kada sam i kupio svoj prvi fotoaparat. U procesu učenja i upoznavanja terminologije i raznih tehnika u fotografiji kroz razne knjige i video klipove, moje viđenje prirode i svijeta oko sebe se uveliko promijenilo. Više sam se počeo diviti bojama neba na izlasku i zalasku sunca, skladu koji priroda nosi sa sobom i to divljenje sam htio da pokažem i ljudima oko sebe.

 • Pored fotografije, imaš li još neki hobi?

Pored fotografije i editovanja slika, volim da uživam u dobrom filmu i u vožnji autom.

 • Kako izgleda tvoj tipičan dan?

Moj tipičan dan počinje sa buđenjem oko sat vremena prije izlaska sunca, kada idem na jutarnju molitvu (obaveza u islamu), nakon čega se vraćam u topli dom na kafu i doručak. Nakon toga počinje radni dan. Kao vjerski službenik, čitav dan sam dužan biti dostupan u svojoj zajednici, ali imam dosta vremena koje mogu iskoristiti za učenje i odvojiti za fotografiju.

 • Koji su ti najdraži motivi? Iz čega crpiš inspiraciju?

Najdraži motivi su mi planinski visovi prekriveni snijegom, ali malo kada imam priliku da odem u planinu. Inspiraciju crpim iz raznih fotografskih zajednica kao što su 500px, Vijuga i Instagram (to je u slučaju da nemam svoju neku ideju), a fotografije koje su mi najdraže iz moga portfolija su nastale u trenutku kada je inspiracija došla sama od sebe u tom trenutku, usljed raznih emocija koje su me preplavile kada je priroda pokazala svoje ljepote.

 • Kako vidiš sebe kao fotografa? Koje su tvoje vrline, mane?

Što se mene tiče, znam da uvijek treba da napredujem u bilo čemu, pa i u fotografiji. Trenutno, to je moj glavni hobi za koji želim u budućnosti da mi postane jedna od glavnih okupacija i nešto bez čega ne mogu više od dva dana, što je jedna od vrlina. Jedna od mana je to što nemam vremena na pretek da se više posvetim tome.

 • Postoji li priča iza svake tvoje fotografije?

Iza većine mojih fotografija koje su stigle u javnost postoji priča koja ostavlja velik utisak na mene, što mi tu fotografiju čini važnom i dragom. Nije mi cilj da svaki dan objavljujem beznačajne fotografije, iako bi one možda gledaocu bile lijepe. Svaka ima svoje mjesto. 😉

 • Reci nam nešto o samom bavljenju fotografijom – što je sve potrebno da bi se postalo fotograf?

Po mome skromnom mišljenju, da bi se postalo fotograf, potrebno je, na prvom mjestu nešto što može praviti fotografije naravno, bilo to fotoaparat, mobitel ili nešto drugo. Uz to potrebna je mogućnost opažanja estetski prijatnih prizora koji nose sa sobom priču, na ulici, u prirodi, ili pak na licima ljudi.

 • Možeš li nam možda otkriti svoje buduće ciljeve, ideje, planove?

Što se tiče fotografije, sad za sad nemam nekih planova. Puštam da ide svojim tokom i uživam u stvaranju umjetničkih radova. Kada se poslože stvari u životu, onda ću razmišljati o većim planovima što se tiče toga.

 • Odaberi 2 rada koja si objavio na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrao? Imaju li oni neku poruku?

Prvi rad je


By Belmin Mešanović

Ova fotografija je nastala 31.12.2017. na jednom od vrhova planine Vranice. Sa drugovima sam došao na vikend za Novu godinu. Dok su oni palili vatru i spremali večeru, ja sam sam izišao na vrh i čekao zalazak sunca. Pošto volim da sam nasamo sa prirodom, tu večer sam imao neki poseban odnos sa sniježnim vrhovima gdje sam osjećao da niko nema ono što ja imam u tom trenutku. Vratio sam se u vikendicu kada su nestale zadnje boje na nebu.

Drugi rad


By Belmin Mešanović

Ova fotografija je nastala suprotno od prve. Ljetnji period, rano ujutro prije izlaska sunca, umjesto blizine neba, bio sam u blizini mora, u Herceg Novom, Crna Gora. Ime fotografije je “Tajna koja diše”, po uzoru na Olivera Dragojevića, čije pjesme imaju neki poseban “feel”. Taj osjećaj sam pokušao prenijeti sa poezije na fotografiju. Na nekog drugog ta pjesma ima drukčiji utjecaj, kao i ova fotografija, a na mene potpuno drukčiji i to bih želio da zadržim samo za sebe, a posmatrač će osjetiti nešto samo za sebe. 😉

 • Zbog čega si odlučio biti dio Vijuge? Da li bi preporučio Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Vijuga je relativno mlada zajednica umjetnika koja okuplja raju iz više različitih grana umjetnosti. To je za mene nešto novo i htio sam da budem član mlade zajednice, koja ima velik potencijal gledajući na duže staze.

 • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Umjetnicima bih poručio da se ne obaziru puno na mišljenja drugih ljudi. Da se izražavaju kroz umjetnost, jer je umjetnost subjektivna. Furajte svoj fazon i možda ćete u budućnosti postati novi Picasso ili Ansel Adams.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *