[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Dženis Hasanica

Dženis Hasanica

Od mobitela do fotoaparata, od ulice do građevine, gdje god da pogleda Dženis Hasanica će pronaći neki kadar za svoju novu fotografiju. Obožava fotografiju i biciklizam. Ukoliko pogledate njegove radove na njegovom Vijuga profilu možete zaključiti da je njegov stil jednostavan te jako pazi na detalje. Ukoliko želite saznati više o Dženisu i njegovo radu nastavite čitati.

1. Možeš li nam se predstaviti?

Zovem se Dženis Hasanica. Imam 17 godina i živim u Zenici, Bosna i Hercegovina. Idem u Tehničku školu u Zenici.

2. Zbog čega si izabrao baš taj rad za the best artist of the week?

Dženis Hasanica

Tema ovog “the best artist of the week” je bila arhitektura i zbog toga sam ja imao težak odabir jednog rada jer većina mojih fotografija su vezane za arhitekturu, ali na kraju sam se odlučio za ovaj rad iako je bilo još mnogo drugih kvalitetnih fotografija na tu temu.

3. Koje je tvoje područje umjetnosti? Kako je sve to počelo?

Moje područje umjetnosti je fotografija. Sve je počelo prije 2 godine kada sam sa novim mobitelom počeo da fotografišem svijet oko sebe, tad mi se to svidjelo i od tad ne mogu i ne želim da prestanem sa tim. Sad imam i fotoaparat i iz mjeseca u mjesec sve više napredujem.

4. Kako bi opisao svoj stil uređivanja fotografija? Koliko ti u prosjeku treba da urediš fotografije? Koje programe koristiš? 

Moj stil uređivanja je jednostavan i često ga mijenjam. Svoje fotografije nekad uređujem i do sat vremena, a nekad mi ne treba ni više od 10 minuta. Za uređivanje svojih slika koristim Adobe Photoshop Lightroom.

5. Planiraš li svoja fotografiranja ili nastaju spontano u trenutku? 

Nekad imam tačno plan šta ću fotografisati, a nekad jednostavno sjednem na svoj bicikl i fotografišem sve što mi zapadne za oko.

6. Odaberi dva rada koja si objavio na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrao? imaju li oni neku poruku?

Prvi rad je fotografija voza na željezničkoj stanici, taj rad sam odabrao zbog toga što često pronalazim inspiraciju za svoje fotografije na toj stanici.

Dženis Hasanica
Autor: Dženis Hasanica.

Drugi rad je fotografija na kojoj je tvrđava Vranduk, a ispred nje dva bicikla, ovaj rad sam odabrao jer on prikazuje moja dva hobija, biciklizam i fotografiju.

Dženis Hasanica
Autor: Dženis Hasanica

7. Šta bi volio preporučiti umjetnicima?

Ono što bi preporučio umjetnicima je da nikad ne odustaju i da rade to zato što vole, a ne radi novca ili nečeg drugog. Nebitno je li to crtanje ili fotografija ili nešto drugo. Uživajte!

8. Zbog čega si odlučio biti dio Vijuge? Jel bi preporučio Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Odlučio sam se da postanem dio Vijuge, jer sam u Vijugi vidio priliku da se promovišem kao umjetnik odnosno fotograf. Definitivno bi preporučio Vijugu svim umjetnicima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *