[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Karmen Simicic

Posted on

Božić nam se bliži, blagdan kada smo svi na okupu, sama pomisao donosi osmijeh na lice. Ipak, potrebno nam je malo čarolije da uljepšamo ova tmurna vremena! Pobjedu ovog tjedna u rubrici THE BEST ARTIST OF THE WEEK odnijela je Karmen Simicic sa radom „Zimska čarolija“. Sa svojim čarobnim radom nas je uspjela uvesti u predblagdansko vrijeme i podsjetiti koliko je Božić blizu. Više o našoj iznimnoj Karmen možete pročitati u nastavku!

Naziv:Zimska čarolija
Autorica: Karmen Simicic
Week 24
 • Pozdrav Karmen! Možeš li nam se, za početak, predstaviti?

Pozdrav i Vama! Ja sam Karmen Šimičić. Imam 27 godina i dolazim s prekrasnog otoka Raba. Završila sam školu za Primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer Industrijski dizajner. Umjetnošću se bavim još od malih nogu. Oduvijek sam voljela crtati i slikati. Kreativnost mi je u genima.

 • Zbog čega si izabrala baš taj rad za THE BEST ARTIST OF THE WEEK?

Bliži nam se Božić, najljepše doba godine. Htjela sam naslikati nešto čarobno, nešto s čime ću nas uvesti u predblagdansko vrijeme.

 • Koje je tvoje područje umjetnosti? Kako je započela ta ljubav prema umjetnosti?

Moje područje umjetnosti je slikarstvo, a stil realizam. Ljubav prema umjetnosti se rodila u djetinjstvu. Dok su se ostala djeca najviše igrala s lutkama i automobilima, ja sam samo tražila drvene bojice i papir. Mogla sam cijeli dan crtati i stvarati svoj maštoviti svijet. Ta ljubav se s godinama postepeno povećavala.

 • Možeš li nas pobliže upoznati sa svojom tehnikom? Kako započinje tvoj proces rada?

Trenutno slikam akrilnim bojama jer su mi se pokazale najzahvalnijima. Osim što se brzo suše, one se mogu koristiti za oslikavanje gotovo bilo čega, platna, drveta, tkanine, kamena, zida itd. Do sada sam slikala na papiru, platnu i tkanini, ali uskoro ću probati i na drvetu te zidu. Imam neke projekte u glavi koje želim ostvariti. Moj proces rada započinje dobrom pripremom. Stolni stalak, zategnuto platno, skica, miješanje boja za prvi sloj slike i neizostavna kava na mom radnom stolu. Nakon što je sve spremno mogu krenuti sa slikanjem.

 • Odakle crpiš inspiraciju za svoja djela? Ideja nastaje prije slike ili je to spontani proces?

Inspiraciju pronalazim u prirodi koja me okružuje. Gdje god krenula, što god vidjela, bilo to najobičnije drvo ili neko polje, inspiracija dolazi sama od sebe. Odmah mi se po glavi vrte razne ideje za novu sliku. Ponekad imam previše ideja da ni sama ne znam odakle bih krenula. Do sada sam uvijek slikala s nekakvom vizijom koju sam odlučila nanijeti na platno i oživjeti.

 • Imaš li uzore iz svijeta umjetnosti?

Naravno da imam, to su Van Gogh i Claude Monet. Divim se njihovim stvorenim djelima. Impresionizam i postimpresionizam su mi najdraži umjetnički pravci.

 • Kako je danas biti likovni umjetnik u Hrvatskoj i s kojim se problemima susrećeš?

Veoma teško. Svijetom prevladava tehnologija. Internet je danas nešto bez čega se ne može. Slikari se više ne cijene kao nekoć. Originalne slike su zamijenile kopije, printevi na platnu. Do zarade je jako teško doći jer ljudi sada imaju puno više mogućnosti, puno više izbora. Kada netko i želi kupiti vašu sliku, pobjegne čim čuje cijenu. Zašto? Zato što ne računa vrijeme izrade djela, ne računa količinu boje koja se potroši tokom slikanja te ostali materijal, ne računaju se ruke koje su to satima, danima, mjesecima slikale. Teško je. Pokušavam ostati optimistična i radim na tome da ostvarim svoje želje.

 • Primijetili smo da imaš svoj Youtube kanal. Kakav sadržaj dijeliš i koja je glavna tema Youtube kanala?

Imam Youtube kanal pod nazivom „Likovna radionica s Karmen“. Otvorila sam ga s razlogom da pomognem početnicima u slikarstvu. Objavljujem tutorijale gdje se kroz korake može naučiti ponešto o slikanju, slikarskim tehnikama te kako postati uspješan umjetnik. Svakog tjedna izlazi novi video s novim motivom.

 • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku? 

„Cvijeće“ je slikano akrilnim bojama na platnu u dimenzijama 60x80cm. Izabrala sam ovaj rad jer sam ga posebno slikala za moju baku. Njezin osmijeh, nakon što je vidjela gotovu sliku, će zauvijek ostati zabilježen u mojim mislima.

„Zalazak sunca“ je slikan akrilnim bojama na platnu u dimenzijama 30x40cm. Ovaj rad mi je poseban zato što me podsjeća na prelijepe zalaske sunca otoka Raba. Uživala sam u svakom potezu kista. Odlučila sam je ostaviti za sebe pa trenutno ima svoje mjesto na zidu u dnevnom boravku. Pogled na tu sliku mi stvara osjećaj opuštenosti.

 • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Za Vijugu sam po prvi puta čula preko Instagrama. Bila sam znatiželjna pa sam otvorila stranicu, pročitala o njoj, prolistala što sve ima i odlučila registrirati svoj profil. Sviđa mi se što se na stranici mogu pronaći sve vrste umjetnosti. Svakako bih preporučila Vijugu i drugima jer se mogu stvoriti divna prijateljstva tokom međusobnog podržavanja, mogu se predstaviti i promovirati umjetnici sa svojim djelima i uvijek se nešto novo zbiva, kao npr.sada ovaj natječaj za „The best artist of the week“ u kojem sam osvojila 1.mjesto i vrlo sam sretna i zadovoljna zbog toga. 

 • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

„Svaki umjetnik je na početku bio amater.“ – rekao je jednom Ralph Waldo Emerson. Moja poruka ostalim umjetnicima je da nikada ne odustanu od svojih snova. Jedino se voljom, velikom željom i vježbom postižu najbolji rezultati. Greške u umjetnosti ne postoje, samo loši dani i bolji dani. Želim svima sreću u stvaranju novih djela. Želim Vam ugodan ostatak dana!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *