[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Nina Švajcar Buben

Za sami kraj tjedna imamo čast ugostiti našu pobjednicu u rubrici The best artist of the week a to je Nina Švajcar Buben. Nina je prije tjedan dana pobijedila u rubrici sa svojim radom “Čežnja” a danas imamo čast  da nam se predstavi i ispriča svoju priču na Prime Vijugi.  Čestitamo od srca na pobjedi koju je ostvarila.


By Nina Švajcar Buben/Čežnja

  • Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Ime mi je Karolina, ali većini ljudi poznata kao Nina. Dolazim iz Zaprešića, imam 42 godine, radim u jednom trgovačkom centru.

  • Kako si ušla u svijet umjetnosti?
U svijet umjetnosti sam ušla dosta kasno, sa 40 godina. Nikada prije nisam imala interes za umjetnost ali uvijek mi je nešto nedostajalo, mali dio mene koji sam tražila, ajmo reći cijeli moj život. I taj mali komadić je bilo upravo slikanje. Sada osjećam da je to to, sve sjeda na svoje mjesto.
Neki posebni pokretač zašto sam se počela baviti time niti ne postoji, jednostavno jesam. Uzela sam tempere i školske kistove od djece i krenula.
  • U kojima tehnikama najviše uživaš?
Učila sam iz raznoraznih tutorijala, pogledala jako puno videa i krenula akrilnim bojama. Nakon nekog vremena ohrabrila sam se pokušati sa uljem. Na početku je bilo traljavo šlampavo i teško,ali nisam odustajala već crtala doslovno svaki dan, makar na pola sata. I naravno, zaljubila sam se u tu tehniku. Volim tu lakoću nanonešenja boje, blendanje, miksanje tonova. Baš volim tu tehniku.  Voljela bih probati akvarel, u biti već sam krenula sa učenjem, pripremila sam se gledajući hrpu videa, kao na početku kada sam krenula sa slikanjem.
  • Osim izložbe gdje se vidiš za par godina u svijetu umjetnosti? Koliko ti trenutno posao pomaže/odmaže?
Jednog dana bih htijela baviti se isključivo samo slikanjem, želja mi je učestvovati na internacionalnim natjecanjima, ali još se trebam brusiti. Za sada je to samo ideja.  • Što bi poručila novim umjetnicima? Što je po tebi najvažnije u svijetu umjetnosti?
Novim umjetnicima bih htijela poručiti da ne odustanu kada zapne. Ja sam zapela bezbroj puta, odmorila dan-dva, od maknula od svega i krenula ispočetka. I ne treba se zamarati pitanjem “koji je moj stil”. Nije ni bitno, stil se izgrađuje godinama, iskustvom. Nemam ga ni ja, jedino mogu reći da sam vizualni slikar. Slikam ono što vidim. I to je to. Jednostavno.
  • Molim te izaberi dva svoja rada i napiši što je najbolje kojih, koja priča se krije iz tih radova?


By Nina Švajcar Buben

Ovu sliku sam izabrala jer je prva koju sam radila slikarskim nožićem u stilu Leonida Afremova, koji mi je jedan od najdražih slikara od kojeg učim preko tutorijala. Jako mi je prirasla srcu i ima posebno mjestu u mome domu.


By Nina Švajcar Buben

Ovu sliku sam izabrala jer mi se sviđa kako je odrađena. Odraz limuna u čaši, povezane boje i sjene. To je ujedno i jedna od prvih koje sam radila u akvarelu i također ima posebno mjesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *