[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Stella

Posted on

Dolazi nam zima, počelo je hladnije vrijeme koje donosi određene ugođaje. Umjetnica koja je najbolje pokazala kako ona vidi zimu kroz svoje oči putem rada “Nature” je naša Stella u sklopu THE BEST ARTIST OF THE WEEK. Počela se baviti fotografijom kako bi „uhvatila“ ljepote gradića u kojem je živjela i odrastala, koji ima prekrasnu prirodu, posebice zimi. S vremenom se stvorila velika ljubav prema fotografiji. Kako bi što bolje upoznali Stellu, svakako pročitajte njezin intervju u nastavku!

 • Pozdrav Stella! Za početak, reci nam nešto o sebi, baviš li se drugim stvarima uz fotografiranje?

Pozdrav! Imam 22 godine i dolazim iz BiH. Završna sam godina diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije u Mostaru, tako da većinu svog vremena posvećujem fakultetu. Imam dosta hobija osim fotografiranja, a izdvojila bih crtanje i pisanje, iako se time na bavim toliko aktivno.

 • Zbog čega si izabrala baš taj rad za THE BEST ARTIST OF THE WEEK?

Tema je bila baš po mom ukusu, jako volim zimu i čest je motiv na mojim fotografijama. Rad koji sam odabrala je fotografiran mobitelom prije nekoliko godina i naišao je na puno pozitivnih komentara. Odabrala sam ga zato što mislim da odlično dočarava zimski ugođaj i kada se razgovara o zimi, to je onaj idilični prizor kojeg uvijek mogu zamisliti.

 • Što te navelo da se počneš baviti fotografijom? Kako i kada je započela ta zanimacija?

Mislim da je za to zaslužan gradić, u kojem sam živjela i odrastala, koji ima prekrasnu prirodu, posebice zimi. Tako sam počela fotografirati šume, jezera i sve te prekrasne krajolike kako bih drugima mogla pokazati kako, iako malo mjesto, ima puno lijepog sadržaja. Fotografirala sam mobitelom sve do jeseni 2018. godine, kada sam na Tropletovom natječaju za najbolju fotografiju osvojila prvo mjesto i kao nagradu dobila DSLR fotoaparat, kojeg i danas koristim. Od tada se počinjem još aktivnije baviti fotografijom i dodatno je razvijati kao hobi.

 • Kako bi opisala svoj stil? Kako vidiš sebe kao fotografa?

Pa smatram da se ne bih mogla uklopiti u samo jedan stil, rekla bih da koristim kombinaciju stilova, posebice jer trenutno fotografiram različite događaje, ljude i motive pa je teško držati se samo jednog stila. Smatram da sam dosta otvorena i uvijek se trudim prilagoditi situaciji i ljudima koje fotografiram jer svatko zahtjeva drugačiji i poseban pristup.  

 • Prema tvome mišljenju, što je potrebno za hvatanje savršene fotografije?

Uh, to je teško pitanje. Ako kažem „dobro oko“, zvučat će kao klišej, ali mislim da je, zapravo, potrebno vidjeti nešto što drugi ne vide.

 • Koji su ti najdraži motivi u fotografiji?

Iako je ljubav prema fotografiji započela kroz prirodu, u posljednje vrijeme sam se dosta fokusirala na portretnu fotografiju i u tome sam se pronašla. Ipak, kao najdraži motiv bih izdvojila zimske krajolike.

 • U ovim čudnim vremenima, smatraš li da se kod umjetnika češće javlja stvaralačka kriza?

Ovisno o kakvoj grani umjetnosti je riječ. Smatram da je ova situacija s jedne strane pozitivno utjecala na kreativnost i ideje kod nekih umjetnika, dok je s druge strane neke ograničila kao što je možda riječ u fotografiji. Teško je pronaći neku inspiraciju za dobru fotografiju kada nekoliko mjeseci sjedite u stanu, unutar svoja četiri zida.

 • Koristiš li ti fotografiranje kao bijeg iz stvarnosti? Koji su najčešći osjećaji koji se javljaju prilikom fotografiranja?

Definitivno koristim, posebice ove godine kada stvarnost i nije baš tako lijepa. Najčešći osjećaj je zadovoljstvo jer uživam u tome što radim i, bez obzira na ostale obaveze, fotografiranje me uvijek odmori.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku?


By Stella


By Stella

Odabrala sam ih, ne zato što mislim da su to moje najbolje fotografije, nego jer me za njih vežu lijepa sjećanja. Prva fotografija mi je posebno draga, prije svega jer je na njoj meni draga osoba, ali i jer je nastala sasvim spontano i u uvjetima lošeg osvjetljenja, a ispala je i bolje nego li sam očekivala. Druga fotografija je samo jedna u moru fotografija zime u gradiću gdje sam odrasla i vraća me u djetinjstvo.

 • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Sasvim slučajno sam naletjela na Vijugu i pregledavajući tada objavljene radove učinilo mi se kao super ideja i odlučila sam pokušati biti dio toga. Sve što se dogodilo nakon te prijave je bio dokaz da je odluka bila dobra – ovdje su svi kao jedna velika obitelj i lijepo je biti dio toga :). Preporučila bih i već jesam nekim prijateljima koji su to rado prihvatili. 🙂

 • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Ništa posebno što već nije izrečeno, samo bih citirala svog profesora koji mi je rekao “Tanka je linija između inspiracije i kopije. Trudi se da, gledajući tuđe radove, u njima pronađeš ideje kako bi stvorila nešto bolje od toga, a ne da bi napravila kopiju njihova rada.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *