[UPOZNAJ UMJETNIKE] Nenad Borojević

Kako bi ovu jesen dodatno uljepšali predstavljamo vam novog umjetnika na Vijugi. Nenad Borojević je strastveni fotograf koji priča svoje priče kroz crno bijele fotografije. Fotografije koje su zaustavljene u vremenu i priča o nečemu posebnom što je prošlo a opet nešto što je to kroz snagu fotografije ostalo upisano u vremenu.  Nastavite čitati u uživajte u njegovoj priči

  • Možeš li nam se molim te predstaviti?

Zovem se Nenad Borojević, a moja strast je umetnička fotografija. Učestvovao sam na 500 domaćih i međunarodnih izložbi, gde sam osvojio oko 300 nagrada. 2019. sam proglašen za 2. izlačača Srbije na domaćim i međunarodnim izložbama. A već 2020. sam dobio svetsko zvanje AFIAP i domaće zvanje Fotograf prve klase.

  • Kako si se počeo aktivno baviti fotografijom? Šta je bilo te 2014. godine?

Najveća inspiracija su mi bile noćne fotografije na dugoj ekspoziciji, koje su me podstakle da počnem ozbiljnije da se bavim fotografijom. 2014. godine sam završio školu video novinar u „Udruženju novinara Srbije“, iste godine sam postao član foto kluba „Beograd“ i „Foto saveza Srbije“

 

  • Kakvu fotografiju najviše voliš? I zbog čega?

Danas inspiraciju pronalazim u uličnoj fotografiji, koja me privlači zato što se fotografija hvata u letu i na licu mesta je neophodno napraviti priču. Do dobre fotografije dolazim intuitivno, strpljivo, čekajući momenat, koji lovim pre nego što se sam prikaže. Težim da emociju koju fotografišem prenesem na gledaoca i dočaram specifičan momenat.

 

  • Imaš li u svijetu fotografije ili općenito umjetnosti nekog uzora?

Fotografija je jako mlada umetnost, tako da su veliki fotografi uglavnom moji konkurenti, koje jako poštujem i gledam da učim od njih. Uzora nemam, jer smatram da ne treba ni na koga da se ugledam. Trudim se da budem svoj i da ostavim sopstveni pečat.

 

  • Što si najviše naučio iz toga što izlažeš fotografije na priznatim izložbama? Što je bitno da fotografija prođe? Što je najbolje u tome kada izlažeš fotografije?

Najteža lekcija mi je bila da mi u svetu fotografije nije svako prijatelj, iako se mnogi smeškaju. Nije lako prihvatiti poraz. Što se mene tiče svestan sam svojih kvaliteta i trudim se da pomognem svakome sa kim mi se putevi ukrste. Fotografi kao rivali bi trebalo da budu časni poput vitezova.Fotografija prolazi u zavisnosti od kvaliteta, ali i od toga koliko te ljudi vole u svetu fotografije, svi smo ponekad subjektivni. Kada se dopadaš ljudima kao osoba, samim tim im se malo više dopada i tvoja umetnost.
Kada čovek izlaže fotografije na značajnim izložbama njegovo stvaralaštvo dopire do većeg broja ljudi, ima priliku da se izrazi kroz umetnost i ispriča svoju priču. A ta priča ima tu moć da menja svet.

 

  • Vidio sam da si nosioc zvanja AFIAP na čemu ti iskreno čestitam. Za one koji ne znaju što je to možeš li nam molim te reći nešto više? Kako bi ostali dobili sliku o ovom zvanju.

Zahvaljujem Vam se na čestitkama. AFIAP je zvanje međunarodne fotografske asocijacije sa središtem u Parizu, koje se stiče uspehom na međunarodnim izložbama.

  • Što bi poručio umjetnicima na Vijugi?

Prepustite se svetu umetnosti i oslobodite se pritiska da budete prvi. Ne treba se upoređivati sa drugima, već prevazilaziti samog sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *