[ZANIMLJIVOSTI] Tjedan Pi na Vijugi

Broj Pi (3,14) (π) je matematička konstanta, a danas se primjenjuje u matematici i fizici. Definira se kao odnos opsega i promjera kruga. Broj Pi poznat je još kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj.

Dan broja Pi obilježava se 14.3. svugdje u svijetu. Pošto se u nekim zemljama 14. ožujak piše u obliku 3/14 (prvo mjesec, pa dan) pojavila se inicijativa za obilježavanje svjetskog dana broja Pi baš na 14.3. Zanimljivo je da je i na taj dan rođen i fizičar Albert Einstein.

Broj Pi također je povezan s valovima i atomima, a znanstvenici su otkrili kako je upravo broj Pi povezan i sa shvaćanjem zakonitosti svemira. I sama NASA ga upotrebljava.

A broj Pi zapravo povezan je i sa umjetnošću. Jedan od najvećih slikara u svijetu Leonardo da Vinci, upravo je baš broj Pi jako često proučavao. Još jedan od velikana umjetnosti Salvador Dali toliko je volio broj Pi da ga je čak i utkao u svoju umjetnost.

Neki ljudi vjeruju da Pi sadržava odgovore na pitanja o beskonačnosti svemira. Da biste izrecitirali 6.4 milijarde decimala broja pi, trebalo bi vam 133 godine recitiranja bez pauze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.